Over Hidde

Hidde is een man waar chocolade door de aderen stroomt

Na jarenlang een kunstenaarsdroom achterna te hebben gejaagd als schilder of beeldhouwer, hakte Hidde op 14-jarige leeftijd, dankzij Jan Bronswijk sr. (de bakker aan de overkant van zijn ouderlijke huis), de knoop door; hij zou banketbakker worden. En dat gebeurde. Op zijn zeventiende ging Hidde in de leer bij Banketbakkerij Roodenrijs in Wateringen om vervolgens, na twee jaar, zijn weg te vervolgen naar gerenommeerde patisserie-zaken als Huize van Wely in Noordwijk en Patisserie de Rouw in Vught. Zijn avontuur leidde naar de gastronomie en Hidde werd onder andere chef-Patissier op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort en zwaaide de scepter over de zoete kant van het met drie Michelin sterren bekroonde restaurant Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle. Na een latere terugkeer op Landgoed Duin en Kruidberg startte Hidde in 2010 zijn eigen patisserie-label Dreams of Magnolia.

Columnist – Spreker – Workshops – Demo

Naast de productie en ontwikkeling binnen zijn eigen onderneming timmerde hij ook hard aan weg omtrent zijn eigen naam, en niet zonder resultaat! Zo schreef hij al een jaar lang bakrecepten voor Delicious Magazine, wordt hij regelmatig gevraagd voor columns in vakgerelateerde magazines zoals Patisserie en Desserts en Vakblad IJs en ontwikkelt hij voor meerdere bedrijven concepten en producten. Ook is Hidde gastdocent op vele scholen in Nederland en België, geeft demonstraties en workshops aan zowel professionals als enthousiaste thuisbakkers en spreekt hij voor (grotere) groepen mensen over zijn patisserie, visie en creativiteit.

Televisie

Anno 2011 is aan dit rijtje ook televisiewerk toegevoegd en presenteerde hij onder andere het Net5 programma “Bake my Day” en trad hij op in “Masterchef”. In februari 2016 was hij te zien in het 24Kitchen programma “Hollandse Bakkers”. Tegenwoordig kunnen we vaak genieten van Hidde’s bakkunsten bij ‘De Brabander Bakt’ op 24Kitchen en was hij regelmatig te zien als de zoete chef bij Koffietijd. In 2017 was hij de jury van het populaire RTL4-programma “De Chocolade Show”.  Tegenwoordig heeft hij veel gastoptredens in (online) programma’s als De Keuringsdienst van Waarde en Doorbakken. In het zomerseizoen 2023 van De Slimste Mens mocht Hidde laten zien dat hij meer kennis in huis heeft dan alleen over zoetigheid. Met een respectabele score van drie afleveringen moest hij het strijdtoneel, na een geweldige tijd, verlaten.

De auteur en zijn boeken

Het debuut op het gebied van boeken schrijven had hij in eigen beheer met het kinderboekje “Een gebakje voor opa”. In 2016 bracht Hidde zijn eerste bakboek “Patisserie.” uit, het ultieme handboek voor de patisserie. Een jaar later kwam daarbij het boek “De Brabander Bakt”, welke hij rond zijn programma van 24Kitchen heeft geschreven.

Anno 2019 is het vervolg op Patisserie. uitgebracht, namelijk “Chocolaterie.” waarin Hidde de theorie en praktijk over cacao en chocolade opnieuw heeft uitgediept. Daarna volgde in 2020 “Glacerie.” waarin alles over ijs en ijsbereiding wordt beschreven. Gelukkig stopte het hier niet en heeft hij in 2022 “Boulangerie.” uitgebracht en zet hij komende jaren de serie voort.

Meester Patissier en SVH Meesterijsbereider

In mei 2018 bezegelde Hidde zijn 20-jarige loopbaan met de hoogst haalbare titel in zijn vakgebied, en werd hij de derde Meester Patissier die Nederland rijk is. Ruim drie jaar later nam Hidde in november 2021 opnieuw deel aan een Meesterexamen en mag hij zich na een geslaagde presentatie de 34ste SVH Meesterijsbereider noemen en draagt hij twee Meestertitels.

Wat is het volgende?

In de zomer van 2019 heeft Hidde zijn samenwerking met het IJscentrum in Vlaardingen vastgelegd en is hij, naast zijn andere werkzaamheden, sinds augustus 2020 de manager van dit instituut op het gebied van ijsbereiding geworden, als vervanger van oud-manager Jacques Vos. Met veel trots leidt hij deze academie, als onderdeel van de Lentiz Onderwijsgroep.

Wil je contact met Hidde over bijvoorbeeld een boeking of samenwerking? Vul dan je gegevens in op het contactformulier of mail naar info@hiddedebrabander.nl